W połowie 2017 roku rozpoczęła się w Tucholi budowa fabryki czekolady. Na powierzchni 4500 m2, w czterech pomieszczeniach produkcyjnych, powstanie nowoczesny zakład produkujący słodkości z „Pomorskich Pralin”. Aby warunki komfortu cieplnego w fabryce były zachowane na wymaganym poziomie, dostosowaliśmy funkcje Systemu FLOWAIR oraz sterownika T-box, według zapotrzebowania projektanta.
Warunki komfortu cieplnego w fabryce czekolady
Otrzymując zapytanie zostaliśmy poinformowani, że w trzech z czterech pomieszczeń produkcyjnych wymagane jest utrzymanie temperatury na poziomie 18oC, a w jednym z nich 26oC przez cały rok.
Do ogrzewania projektant wybrał nagrzewnice wodne LEO z naszej oferty, a do chłodzenia zdecydował się zastosować chłodnicę na wodę lodową. Pytanie dotyczyło możliwości podłączenia zarówno chłodnic jak i nagrzewnic do wspólnego systemu grzewczo-chłodniczego oraz zarządzania jego pracą jednym układem sterowania. Bardzo ważną kwestią w tym przypadku jest automatyczne decydowanie, na podstawie temperatury zadanej i mierzonej, czy mają pracować nagrzewnice czy chłodnice.
Ze względu na specyficzny proces produkcji oraz magazynowania czekolady niezbędne jest utrzymanie temperatury na określonym poziomie z dokładnością do +/- 1oC. Oznacza to, że układ sterowania musi precyzyjnie zarządzać pracą urządzeń. Niedopuszczalna jest sytuacja, kiedy np. nagrzewnice przegrzeją pomieszczenie i będą musiały zostać uruchomione chłodnice, aby je schłodzić. Innym, ważnym aspektem jest energooszczędność układu grzewczo-chłodniczego.
Zastosowane rozwiązanie dla układu grzewczo-chłodniczego
Specjalnie pod to zapytanie zaprogramowaliśmy System FLOWAIR w taki sposób, aby spełniał wymagania projektu i pozwalał na płynną pracę urządzeń grzewczych i chłodzących w fabryce czekolady. Co udało nam się osiągnąć?
Przede wszystkim cały układ – nagrzewnice LEO i chłodnice na wodę lodową – sterowany jest przy pomocy Systemu FLOWAIR co oznacza łatwy dostęp do parametrów pracy urządzeń z poziomu wyłącznie jednego sterownika T-box. Dzięki temu temperaturę we wszystkich pomieszczeniach produkcyjnych można regulować z jednego miejsca w prosty i szybki sposób. Ponadto poprzez właściwie dobrane zakresy histerez pracy oraz lokalnie rozmieszczone w pomieszczeniu czujniki temperatury, wykluczone jest wspólne działanie nagrzewnic i chłodnic. Zapobiega to stratom ciepła i wpływa na energooszczędność całego układu grzewczo-chłodniczego.
Dodatkową korzyścią przy takim rozwiązaniu jest całkowita automatyzacja układu. System FLOWAIR automatycznie kontroluję temperaturę w pomieszczeniu i w zależności od potrzeby uruchamia nagrzewnice bądź chłodnice. Co więcej, istotna przy tym obiekcie jest możliwość ustawienia programatora tygodniowego, za pomocą którego można dostosować pracę systemu grzewczo-chłodniczego do cyklu produkcyjnego fabryki.
Fabryka czekolady w Tucholi to już nasza kolejna realizacja, kiedy pod zapytanie klienta dodajemy specjalne funkcjonalności do sterownika T-box i tworzymy rozwiązanie szyte na miarę. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprostać indywidualnym potrzebom i spełniać szczególne wymagania wynikające z różnej specyfiki obiektów.
Podobne wpisy
Komentarze
Brak komentarzy!
Zostaw Komentarz
Adres e-mail nie będzie widoczny